marți, 1 februarie 2011

INVITAŢIE LA TESCANI

Monumentul eroilor din cele doua Razboaie Mondiale
"Călătorule, când mergi pe şoseaua de la Bacău spre Moineşti, după ce treci de Floreşti potoleşte mersul, intră în Tescani şi vei auzi acordurile de vioară ale lui Enescu. Apoi, aruncă-ţi privirea în dreapta, pe deal, să vezi aleile cu plopi care străjuiesc întinsele livezi şi lanurile cu grâne.
Îndreaptă-ţi privirile spre stânga, spre apa Tazlăului, care în liniştea serii îţi va povesti că a înghiţit multe vaiete şi ofuri ale oamenilor şi le-au dus în Dunăre, ca ea să le poarte mai departe şi să le înece în Marea cea mare, iar pe localnici să-i lase mai curaţi, mai curajoşi, să poată înfrunta cu semeţie alte vitregii ale soartei.
Pe ,,Dealul cu Meri”, în mijlocul parcului format din arbori seculari, se află conacul familiei Rosetti, în care au păşit importante personaje ale istoriei şi culturii româneşti şi europene. Este locul în care George Enescu şi-a petrecut o mare parte din viaţă, unde a desăvârşit celebra creaţie muzicală Oedip, dedicată soţei sale, Maria Rosetti Tescanu.
Prin susurul plopilor, în adierea vântului de seară şi tânguirea undelor Tazlăului, umbrele nopţii se întrepătrund cu cele ale revoluţionarilor patruzecioptişti, ale unioniştilor ori ale luptătorilor pentru independenţă din 1877 (a căror amintire este evocată şi de monumentul din mijlocul satului).
Tescaniul este, însă, mult mai vast şi mai vechi decât conacul devenit, astăzi, muzeul ,,Dumitru şi Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu”. Istoria sa începe la 1709, când Ştefaniţă Roset cumpără moşia de la care avea să se tragă numele unei întregi ramuri a familiei: Rosetti Tescanu. O familie de mari boieri, care a dat Moldovei dregători şi cărturari. Şi care a adus la Tescani pasiunea pentru cultură, transmisă şi amplificată din generaţie în generaţie.
Şcola din sat păstrează amintirea celor care au învăţat buchiile abecedarului şi a căror soartă i-au dus pe toate meridianele lumii.
Efervescenţa culturală a fost, de fapt, adevărata comoară a Tescanilor. Centrul de Cultură Tescani adăposteşte manifestări muzicale, tabere de creaţie, cursuri de vară cu participare internaţională, alte manifestări culturale.
Dacă ai călătorit prin Tescani, poţi fi sigur că ai avut parte de momente plăcute şi de neuitat.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu